Choď na obsah Choď na menu
 


Podľa posledných zistení šesť policajných staníc vrátane Južného Yorkshiru a Thames Valley prijalo postup, ktorým vo svojej oficiálnej databáze, ktorú používa ministerstvo vnútra, prideľoval sexuálnym páchateľom rôznu rodovú identitu. Len na základe ich výberu.

Ďalších päť policajných zborov v Durhame, Kente, Norfolku a Suffolku, rovnako ako britská železničná polícia neodpovedali na otázku priamo, ale ich zástupcovia potvrdili, že takisto uvádzajú pohlavia jedinca v takýchto prípadoch podľa ich priania.

Informácie o týchto praktikách zverejnila riaditeľka britskej organizácie na ochranu ženských práv Fair Play for Women Nicola Williamsová. Urobila tak na základe britského zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Akonáhle sa jej od spomínaných zborov nedostalo žiadanej odpovede, neskrývala svoje rozhorčenie. „Nie je viac mužský zločinov než znásilnení. Pre ženu, ktorá bola znásilnená, nie je nič viac ponižujúce, ako keď sa napíše, že útočníkom bola žena, „uviedla.

Podľa denníka Dailymail je znásilnenie podľa britského zákona o sexuálnych trestných činoch definované ako „úmyselné preniknutie inej osoby s penisom“ bez súhlasu. Ženy preto nemôžu byť obvinené zo znásilnenia, namiesto toho môžu čeliť iným sexuálnym obvineniam, ktoré sú vedené ako priestupok.

Polícia Thames Valley v odpovedi na otázky týkajúce sa množstva páchateľov sexuálnych trestných činov, ktorí sa identifikovali ako ženy, potvrdila, že sa v ich systéme označujú iba ako ženy. Polícia Dorset, Dyfed-Powys a severný Wales potvrdili rovnakú politiku ako Devon a Cornwall, no v svojich databázach zaznamenávajú aj predchádzajúcu pohlavie páchateľa.

Rada národných policajných šéfov k celej téme dodala: „Spôsob zaznamenávania pohlavia je záležitosťou každej jednotlivej jednotky. Spravidla však akceptujeme podrobnosti, ktoré nám jednotlivec poskytuje a podľa toho s nimi zaobchádzame.“

Hovorca rady podotkol, že neexistuje žiadny dôkaz, že by zmena pohlavia takýchto osôb výrazne zasiahla do celoštátnych štatistík, pretože počet takýchto prípadov je zanedbateľný. Policajné záznamy sú súčasťou oficiálnych hlásení, známych ako ADR, ktoré predložili všetky policajné zložky v Anglicku a vo Walese ministerstvu vnútra.

Zdroj: hlavnespravy.sk