Choď na obsah Choď na menu
 


Nezávislý europoslanec Miroslav Radačovský sa na sociálnej sieti vyjadril k Istanbulskému dohovoru. Osobne je presvedčený, že Slováci v ochrane žien za západnou Európou skutočne nezaostávajú. Všetky ustanovenia Istanbulského dohovoru, ktoré sa týkajú konkrétne ochrany žien, dievčat, ochrany rodiny pred možným násilím, ako aj sankcionovanie takéhoto konania, sú totiž už dosť dlho obsiahnuté v jurisdikcii SR.

 

Radačovský považuje preto za nadbytočné, aby poúčal o tom, čo je to Istanbulský dohovor, čo tvorí jeho obsah, v akom štádiu je proces pristupovania k nemu, možná ratifikácia a podobne.

„Dovolím si tvrdiť, že každý, kto ovláda právny poriadok SR a porovná ho s Istanbulským dohovorom, musí dospieť k jedinému záveru. Všetky ustanovenia Istanbulského dohovoru, týkajúce sa ochrany žien, dievčat, ochrany rodiny pred možným násilím, ako aj sankcionovanie takéhoto konania je už dosť dlho obsiahnuté v jurisdikcii SR,“ tvrdí Radačovský.

V súvislosti s ochranou žien v krátkosti poukázal na ustanovenia Trestného zákona SR o týraní blízkej a zverenej osoby, Zákona o rodine SR, Zákonníka práce SR, príslušných ustanovení Občianskeho zákonníka, zákonov o sporovom a mimosporovom konaní a ďalších právnych predpisov, ktoré podľa jeho slov svedčia o tom, že ochrana práv žien a detí, prevencia pred násilím, ako aj postih za takéto správanie, je v našej jurisdikcii dokonca možno dôslednejšie upravený ako v ktoromkoľvek inom členskom štáte EÚ.

Radačovského preto šokovali vyjadrenia niektorých europoslancov na adresu SR, ktoré zneli, ako keby sme boli nedôstojnými alebo zaostalými ochrancami práv žien:

„Nie je to pravda. SR, poukazujúc na historický vývoj a tradície, nikdy nemala problém s korektnosťou a slušnosťou k ženám, matkám, maloletým deťom a podobne. My nie sme v tomto smere „zaostalý“ štát. Len okrajovo si dovolím uviesť, že sme patrili medzi prvé štáty vo svete, ktoré uzákonili všeobecné volebné právo žien a to v čase, keď súčasné tzv. vyspelé demokracie západných štátov o tom ešte ani nechyrovali,“ vysvetlil.Radačovský v ďalšej časti príspevku pripomína, že sa Slovensko vstupom do EÚ dobrovoľne zaviazalo, že bude dodržiavať pravidlá demokracie, právneho štátu a ľudských práv. Podstatné v tomto prípade ale je, že sme sa nezaviazali, že sa vstupom do EÚ zbavuje svojich „národných hodnôt, založených na cyrilo-metodských tradíciách a kultúrnom dedičstve svojich predkov tak, ako je obsiahnuté v preambule Ústavy SR“.

Radačovský zastáva názor, že je potrebné Istanbulský dohovor odmietnuť, pretože jeho vágne a nejednotné pojmy, umožňujúce rôzny výklad niektorých ustanovení, naburávajú tradičné ale aj kresťanské hodnoty v ponímaní tradičnej rodiny. „Preto je potrebné toto neakceptovať, možno je potrebné o tom aj diskutovať a nie na seba útočiť a to či už z jednej alebo druhej strany. Nehovoriac o tom, že NR SR ako vrcholný orgán Slovenska jednoznačne Istanbulský dohovor odmietla.“Ak sa bude niekto snažiť SR prinútiť, aby Istanbulský dohovor akceptovala pod zámienkou dodržiavania pravidiel demokracie právneho štátu a ľudských práv a bude dehonestovať tých, ktorí sú proti takémuto postupu a možnože ich budú považovať za podivínov, tak sa história bude opakovať.„Existovalo spoločenstvo zvané Rakúsko-Uhorsko, existoval uhorský snem a pokiaľ tam vystúpil zástupca Slovenska, Ľudovít Štúr, bol považovaný aj z vlastných radov za Pansláva, podivína a hej-Slováka. Výsledok je však taký, že Rakúsko-Uhorsko neexistuje, uhorský snem zanikol, málokto o ňom niečo vie, ale Ľudovít Štúr je tu a pod jeho menom sa udeľujú najvyššie štátne vyznamenania.

Bol tu aj Protektorát u bratov Čechov, bol tu aj protektor, ale pozor! Bol tu aj Gabčík! Slovák – hrdina. Protektorátu už niet, ale meno Gabčíka tu ostalo.“V závere zopakoval, že Slovensko, čo sa týka ochrany práv žien, nie je zaostalý štát a skôr to v tomto prípade vyzerá tak, že niekto pod zámienkou prevencie proti možnému násiliu na ženách a dievčatách chce presadiť to, čo je v rozpore s preambulou Ústavy SR a čo je v rozpore s tradičnými hodnotami Slovenska, ktoré podľa europoslanca neohrozujú nikoho a nikdy ani ohrozovať nebudú.

Poslanci apelujú na vládu

Hoci poslanci rozhodli, aby vláda odmietla Istanbulský dohovor a svoj postoj prezentovala aj Európskej únií, nestalo sa tak. Poslanci sa preto k problematike vrátili opäť.Návrh uznesenia od poslancov Slovenskej národnej strany (SNS) Jaroslava Pašku, Tibora Bernaťáka a Evy Smolíkovej, ku ktorému sa dnes uskutoční rozprava, žiada, aby vláda informovala, že nesúhlasí s tým, aby EÚ pristúpila k dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu ako celku bez predchádzajúceho jednomyseľného súhlasu všetkých členských štátov EÚ.

Tatiana Stará

Zdroj: hlavnespravy.sk