Choď na obsah Choď na menu
 


Brían sa stala prvou transrodovou víťazkou súťaže krásy Miss Greater Derry. “Som nadšená, že som sa stala PRVOU transrodovou ženou, ktorá získala titul miestnej Miss America,” píše Nguyenová na Instagrame.

 

Brían Nguyenová sa stala prvou transrodovou ženou, ktorá získala titul v rámci organizácie Miss America. Stala sa Miss Greater Derry 2023, čím získala korunku a štipendium, ako bolo oznámené túto nedeľu. Štipendijný program Miss Greater Derry poskytuje štipendiá “mladým ženám” vo veku 17 až 24 rokov, informuje portál Evie.

“Volám sa Brían Nguyenová, mám 19 rokov a v súčasnosti som prváčkou na Nashua Community College v odbore Business Management,” píše Nguyenová na Instagrame. Tínedžerka tiež spomína svoju iniciatívu s názvom “#QueensAreEverywhere”. “Ide o mediálne hnutie, ktoré pomáha ďalšej generácii rozvíjať sebadôveru, uvedomovať si svoj potenciál a stať sa lídrami svojho osudu,” vysvetľuje Nguyenová.

Reakcie používateľov sociálnych médií sú zmiešané a niektoré ženy sa domnievajú, že víťazstvo Nguyenovej bolo odrazom “internalizovanej mizogýnie”.

“Viete, ako ľavica rada hovorí o internalizovanej mizogýnii?” pýta sa @dess_ri, “Takto to skutočne vyzerá.”“Áno, Miss America už nebude o ženách. Muži nás chcú urobiť bezvýznamnými,” komentuje @cturiano1969.

Práve tento týždeň americký súd oznámil, že spoločnosť Miss Spojených štátov amerických LLC nemôže byť nútená zahrnúť do súťaže transrodové ženy, pretože by to bránilo organizácii vyjadrovať “ideálnu víziu amerického ženstva”. Podľa rozhodnutia by im malo byť umožnené presadzovať svoje “pravidlo prirodzene narodenej ženy”, pretože im to umožňuje prvý dodatok.

Záver prišiel po tom, ako žalobu podala transsexuálka Anita Greenová. “Som presvedčená, že slečna zo Spojených štátov amerických je na zlej strane histórie, pretože sa rozhodla aktívne diskriminovať transrodové osoby, ale cesta k vytvoreniu zmysluplnej zmeny bola vždy dlhá a hrboľatá,” povedala Greenová. “Transrodové ženy sú ženy. Moje posolstvo bolo vždy konzistentné a moje posolstvo je toto: každý človek má krásu.”

Zdroj: hlavnespravy.sk