Profesor z Texasu podal sťažnosť na svojho zamestnávateľa za to, že porušil jeho slobodu náboženského vyznania a prejavu, keď ho prepustil za to, že učil, že pohlavie je definované chromozómami.

Dňa 21. júla Johnson Varkey, bývalý profesor biológie na univerzite St. Philip’s College, podal sťažnosť na Komisiu pre rovnosť príležitostí v zamestnaní (EEOC) proti vysokej škole za to, že ho prepustila z funkcie po tom, ako sa študenti sťažovali, že v novembri 2022 učil, že pohlavie je určené chromozómami.

“Keby nebolo môjho presvedčenia o pohlaví, sexualite a ľudskom živote, nebol by som prepustený,” tvrdí sa v sťažnosti.“Náboženstvo teda bolo jednoznačne ale-takou príčinou - a motivačným faktorom - môjho prepustenia.”

Varkey, ktorého zastupuje právnická skupina First Liberty Legal Group, prezradil, že vysoká škola odmietla vysvetliť, prečo prišiel o svoje miesto, ale rozhodnutie prišlo bezprostredne po tom, ako štyria študenti odišli z jeho hodiny počas prednášky o ľudskom reprodukčnom systéme.

Varkey ako profesor na vysokej škole 20 rokov bežne vyučoval, že “ľudské pohlavie je určené chromozómami X a Y a že reprodukcia musí prebiehať medzi mužom a ženou, aby ľudský druh pokračoval.”

Dalej vysvetľoval: “Keď sa spermia (ktorá má 23 chromozómov) spojí s vajíčkom (ktoré má tiež 23 chromozómov), vznikne zygota (ktorá má 46 chromozómov), ktorá sa začne deliť a po 38 týždňoch sa narodí dieťa. Keďže počas týchto 38 týždňov sa nepridávajú ani neodstraňujú žiadne informácie, život sa začína vtedy, keď sa zygota začne deliť, a nie vtedy, keď sa dieťa narodí.

28. novembra štyria študenti odišli z jeho hodiny po tom, čo Varkey vyhlásil, že pohlavie sa určuje podľa chromozómov X a Y. Hoci vysoká škola odmietla poskytnúť podrobnosti, Varkey predpokladá, že práve sťažnosti týchto študentov’ viedli k jeho ukončeniu.

Email z 10. januára od Randalla Dawsona, viceprezidenta pre akademickú úspešnosť na škole svätého Filipa, znel: “Posielam vám oznámenie, že oddelenie ľudských zdrojov okresu Alamo Colleges dostalo od JBSA-Lackland sťažnosť na porušenie etiky, ktorá súvisí s vaším uľahčením výučby predmetu BIOL 2402, počas semestra Flex II jeseň 2022.”

Varkey reagoval otázkou, o aké porušenie presne ide, ale Dawson neodpovedal. Neskôr, 27. januára, Varkey dostal oznámenie, v ktorom ho informovali o ukončení pracovného pomeru.

Podľa oznámenia o ukončení pracovného pomeru bolo podaných niekoľko sťažností na jeho údajné “náboženské kázanie, diskriminačné poznámky o homosexuáloch a transrodových osobách, protipotratovú rétoriku a mizogýnne vtipkovanie.”

Varkey však síce potvrdil, že je veriaci evanjelický kresťan, ale vyhlásil, že “ich na hodinách nikdy nespomínal. Na hodinách som nehlásal žiadne svoje presvedčenie.”

Viac, Varkey počas celej svojej kariéry v St. Philip’s učil študentov o biológii, ktorá sa skrýva za sexom, a “žiadni iní študenti sa nikdy nesťažovali” na základné, vedecké učivo.

Varkey sa zameral na základy biológie, pričom na podporu svojho učenia používal výskumné učebnice a diagramy. V sťažnosti proti nemu sa okrem diagramu raných štádií ľudského života uvádzali aj diagramy mužskej a ženskej biológie.

Zdanlivý odpor vysokej školy’voči výučbe, že pohlavie je založené na chromozómoch, je v rozpore so základnou biológiou. Národná lekárska knižnica uvádza, “Dva z chromozómov (chromozóm X a chromozóm Y) určujú vaše pohlavie ako mužské alebo ženské, keď sa narodíte. Nazývajú sa pohlavné chromozómy: Ženy majú 2 chromozómy X. Muži majú 1 chromozóm X a 1 chromozóm Y.”

LifeSite oslovil Dawsona s otázkou, prečo bol Varkey prepustený za to, že učil niečo, čo jasne definovali lekárski odborníci. Viceprezidentka univerzity však do času uverejnenia článku neodpovedala.

Zdroj: lifenews.sk