Choď na obsah Choď na menu
 


The Daily Wire interpretuje časť zverejnených výsledkov prieskumu, z ktorého vyplýva, že takmer polovica transidentifikovaných ľudí zažila posledný mesiac “vážne psychické utrpenie”.

Takmer polovica ľudí s transidentifikáciou, ktorí sa zúčastnili na nedávno zverejnenom prieskume v USA, uviedla, že v predchádzajúcom mesiaci mali “vážne psychické problémy”.

Prieskum vykonala organizácia U.S. Transgender Survey od National Center for Transgender Equality, Národné americké centrum pre transrodovú rovnosť. Uskutočnil sa v roku 2022 od 19. októbra do 5. decembra.

Približne 44 % opýtaných v ňom uviedlo, že za posledných 30 dní zažili vážne psychické utrpenie.

Takmer tretina z nich sa ocitla v situácii, že musela žiť bez domova. Vyplýva to z predbežnej analýzy výsledkov prieskumu, ktorá bola zverejnená v stredu.

Prieskum je podľa slov organizácie najväčším prieskumom transrodových osôb v krajine. Zúčastnilo sa na ňom 92 329 ľudí, ktorí sa identifikujú ako transrodoví alebo nebinárni. Hoci väčšina otázok sa netýkala neplnoletých, zúčastnilo sa na ňom aj viac ako 7 000 tínedžerov vo veku 16 a 17 rokov.

 

Nedostatky

Z viacerých dôvodov nemožno prieskum považovať za reprezentatívny pre celú populáciu trans-identifikovaných osôb v USA.

Jedným z problémov je, že sa neuskutočnil na náhodnej vzorke. Ďalším je, že v ňom boli zastúpení prevažne mladí ľudia – 43 % opýtaných dospelých malo 24 rokov alebo menej.

Štúdia zahŕňala výrazne viac biologických žien ako mužov. 55 % tvorili ženy a 43 % muži. Ďalšie 2 % sa označili za crossdresserov ( prezlečených za opačné pohlavie).

Približne 35 % tvorili biologickí muži, ktorí sa identifikovali ako ženy. 25 % boli biologické ženy, ktoré sa identifikovali ako muži. Okrem nepatrného percenta crossdresserov sa zvyšok identifikoval ako nebinárni, čo tvorí najväčšiu skupinu – 38 %.

Na veľkom počte nebinárnych identít sa podieľali ženy. Len 8 % tvorili muži, ktorí sa identifikovali ako nebinárni. Zatiaľ čo 30 % tvorili ženy, ktoré sa takto identifikovali.

V štúdii sa uvádza, že prevažná väčšina ľudí, 94 %, ktorí žili aspoň nejaký čas ako ich nová rodová identita, uviedla, že sú so životom spokojnejší.

Pritom 98 % ľudí, ktorí v súčasnosti podstupujú hormonálnu liečbu, a 97 % ľudí, ktorí podstúpili operáciu pohlavia, uviedlo, že vďaka lekárskym zákrokom sú spokojnejší so svojím životom.

Vzorka nezahrnula detransiderov

Kritici však tieto závery rýchlo spochybnili a upozornili, že do prieskumu neboli zahrnutí detransideri – teda ľudia, ktorí sa v minulosti identifikovali ako transrodoví, ale už sa tak neidentifikujú.

„Tento prieskum skúmal iba tých, ktorí sa *v súčasnosti identifikujú ako trans* a ktorí sa chceli zúčastniť na tejto štúdii! Detransideri boli definične vylúčení zo vzoriek ,“ napísal novinár Jesse Singal na X.

 

Zmenu oľutujú až po rokoch

Štúdie však ukázali, že ľuďom môže trvať niekoľko rokov, kým oľutujú svoju zmenu pohlavia. Na základe jednej štúdie z roku 2022 sa zistilo, že 30 % z viac ako 950 tínedžerov ukončilo užívanie hormónov na zmenu pohlavia už po štyroch rokoch.

Spomedzi respondentov prieskumu z radov tínedžerov 44 % uviedlo, že ich rodiny podporovali ich novú rodovú identitu.

Spomedzi dospelých respondentov takmer tretina uviedla, že niekedy boli bezdomovcami. Viac ako tretina uviedla, že žila v chudobe. Miera nezamestnanosti medzi respondentmi bola 18 %. Úplná správa o 600 otázkach prieskumu sa očakáva neskôr v tomto roku.

Zdroj: hlavnespravy.sk