Choď na obsah Choď na menu
 


Podľa výsledkov nového prieskumu spoločnosti Rasmussen Reports, ktoré exkluzívne priniesol denník The Daily Wire, sa spoločnosti Disney nepodarilo presadiť u konzervatívnych Američanov, ktorí sa obrátili proti gigantovi zábavného priemyslu kvôli jeho prebudenej politike.

Podľa prieskumu, ktorý spoločnosť Rasmussen uskutočnila koncom septembra, má o spoločnosti Disney nepriaznivú mienku niečo vyše 60 % republikánov, z toho 35 % má “veľmi nepriaznivú” mienku. Výsledky sú výrazne rozdelené podľa politickej identity.

Zatiaľ čo medzi republikánmi má priaznivý názor len 32 % a nepriaznivý 61 %, u demokratov sú výsledky takmer presne opačné – 61 % demokratov vníma spoločnosť Disney priaznivo a len 29 % nepriaznivo.

Prieskum verejnej mienky naznačuje, že progresívna politika spoločnosti Disney má v reálnom čase vplyv na jej popularitu.

Prieskum z marca 2022, ktorý sa uskutočnil v čase, keď sa spoločnosť Disney nachádzala uprostred prestížneho boja s floridským guvernérom Ronom DeSantisom, ukázal, že spoločnosť je v podobne zlej pozícii – republikáni vnímali spoločnosť Disney takmer rovnakým pomerom, 29 % priaznivo a 64 % nepriaznivo. Výsledky demokratov – 58 % priaznivých a 29 % nepriaznivých – tiež presne kopírujú výsledky prieskumu z minulého týždňa. Tento prieskum sa uskutočnil len niekoľko dní po tom, čo vtedajší generálny riaditeľ Bob Chapek verejne pokarhal DeSantisa za to, že sa zameral na komunitu LGBTQ.

V tom istom mesiaci sa objavilo aj video, na ktorom sa producentka priznáva, že prostredníctvom obsahu spoločnosti Disney presadzuje “vôbec nie tajnú homosexuálnu agendu” a “pridáva queerness” prvky  do jej detských programov.

Na druhej strane, najlepšie výsledky v prieskume verejnej mienky dosiahla spoločnosť Disney začiatkom marca tohto roka, keď ju nepriaznivo vnímalo len 54 % republikánov. Tento prieskum sa uskutočnil po tom, ako Chapekovú na čele spoločnosti Disney nahradil jej bývalý generálny riaditeľ Bob Iger, ktorý sa zaviazal, že “upokojí situáciu” na politickom fronte.

 

Snehulienka ako problém

Igerovi sa však nepodarilo odkloniť spoločnosť Disney od politiky. Spoločnosť Disney sa v auguste zaplietla do virálnej kontroverzie kvôli komentárom hlavnej herečky remakeu Snehulienky Rachel Zeglerovej, ktorá označila klasický príbeh lásky za “extrémne zastaraný” a Snehulienkinho princa za “chlapa, ktorý ju doslova prenasleduje”. Zvláštne. Divné.”

“Nebude ju zachraňovať princ a nebude snívať o pravej láske,” povedala herečka a naznačila, že ju bolelo, keď si musela obliecť “šaty ikonickej Disneyho princeznej”.

Spoločnosť Disney tento týždeň vyzdvihla aj GLAAD, Gay & Lesbian Alliance Against Defamation, za to, že v roku 2022 zahrnula obsah LGBTQ do neuveriteľných 41 % svojich filmov, čím sa stala druhým štúdiom s najväčším podielom LGBTQ, za Netflixom. Od organizácie GLAAD, ktorá každoročne hodnotí štúdiá, získalo najlepšie hodnotenie v histórii a generálny riaditeľ GLAAD ho tiež pochválil za rozhodnutie prerušiť všetky politické dary na Floride kvôli jeho boju s DeSantisom. analytici odhadli, že postavenie spoločnosti Disney u konzervatívneho publika ju mohlo stáť takmer 1 miliardu dolárov, pričom jej hlavné kinematografické tituly nedosahovali v pokladniciach dostatočné výsledky.

Z prieskumu agentúry Gallup zverejneného tento týždeň vyplýva, že takmer 60 % Američanov si myslí, že spoločnosti by sa mali vyhýbať politike, pričom minulý rok to bolo 52 %. Len 37 % Američanov si myslí, že spoločnosti by mali zaujať verejný postoj k “otázkam LGBTQ+”, zistil prieskum.

Radikálna politika nie je nič nové

Spoločnosť sa k radikálnej politike hlási už roky. V roku 2019 vedenie spoločnosti Disney pohrozilo, že bude bojkotovať štát Georgia, ak prijme zákon obmedzujúci potraty.

Za posledných niekoľko rokov spoločnosť tiež podpísala partnerstvo s hrdinom organizácie Black Lives Matter Colinom Kaepernickom, prepustila herečku Ginu Carano kvôli konzervatívnym príspevkom na sociálnych sieťach a vniesla liberalizmus do nespočetného množstva klasických animovaných filmov vrátane “výlučne homosexuálneho momentu” do remaku “Krásky a zvieraťa”.

 

Prečítajte si tiež

Zdroj: hlavnespravy.sk