Choď na obsah Choď na menu
 


Bratislava 29. mája 2019

Nová reklamná kampaň spoločnosti Gillette zachytáva rozhodujúci životný moment, otca ktorý učí svoju rodovo zmätenú dcéru ako sa správne holiť. Na videu je namiesto chlapca transgender aktivistka Samson Bonkeabanta Brown, vedľa ktorej stojí jej otec. Informuje The Washington Post

 

„Neboj sa,“ hovorí otec svojmu transgeder “synovi” . “Holenie je o istote.”

Video zhliadlo už viac ako 1 milión ľudí.

Skupina pre práva rodiny LGBTQ PFLAG National pochválila Gillette na Twitteri: „Ako prvá a najväčšia organizácia pre rodičov #LGBTQ ľudí vám ďakujeme za to, že vidíte naše #trans deti…a za uctenie ich #otcov!

Brown sa k reklame vyjadril aj na svojej stránke na Facebooku: „Som si veľmi dobre vedomý toho, že som šťastný, že môžem existovať na tomto svete, kde som podporovaný mojou rodinou,” podľa neho totiž veľa jeho “trans bratov a sestier” takéto šťastie nemá. Dodal tiež, že je presvedčený, že reklama povzbudí iných trans-ľudí a „naplní ich vedomím, že naša existencia v tomto svete môže byť naplnená láskou a podporou, ktorú si zaslúžime“.

Podľa spoločnosti Gillette by mali značky pomáhať ovplyvniť kultúru, pretože „majú zodpovednosť používať svoj hlas na presadzovanie otázok veľkého významu. Ako spoločnosť, ktorá považuje rešpekt a inklúziu za dôležitú hodnotu, sme zodpovední za to, že prijímame a podporujeme inkluzívne rodové obrazy.“

Video bolo vydané v dobe, keď Trumpova administratíva rozhoduje o reštriktívnom určení pohlavia, ktoré by oslabilo ochranu transgender ľudí. Ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb navrhlo pravidlo, ktoré by dovoľovalo skupinám občianskych práv, aby odmietli lekárske ošetrenie transgender pacientov.

Začiatkom tohto roka spoločnosť Gillette pomocou reklamy podporila aj hnutie “Me too”. Reklamou chceli bojovať proti “toxickej mužskosti” . Krátke video, s názvom Believe, sa hrá so slávnym sloganom značky – “The best a man can get” a nahrádza ho sloganom “The best man can be”. Video obsahuje rôzne zábery, ktoré vyobrazujú sexizmus, domáce násilie, násilie medzi chlapcami či obťažovanie žien.

Reakcie na seba nenechali dlho čakať. Niektorí síce Gillette chválili za posun vpred, ale väčšina ich odsúdila. (viac v článku)

https://www.facebook.com/gillette/videos/2353380328320259/

Zdroj: hlavnespravy.sk