Choď na obsah Choď na menu
 


Svetová zdravotnícka organizácia je pripravená aktualizovať svoje usmernenia o pohlaví. Chce v nich tvrdiť, že „pohlavie nie je obmedzené na mužov alebo ženy“.

 

Predstavitelia medzinárodnej zdravotníckej organizácie uviedli, že modernizujú svoj „manuál pre uplatňovanie rodového hľadiska“, ktorý bol pôvodne publikovaný v roku 2011. Usmernenia používané zdravotníckymi odborníkmi na celom svete sa aktualizujú na základe „nových vedeckých dôkazov a koncepčného pokroku“ v oblasti rodu, zdravia a rozvoja.

Aktualizovaný manuál bude tiež „prekračovať nebinárne prístupy“, aby uznal, že rodová identita existuje na kontinuu a že „pohlavie nie je obmedzené na mužov alebo ženy,“ tvrdí WHO.

Nie je jasné, kedy bude revidovaná príručka dokončená a distribuovaná, ale niektorí odborníci túto aktualizáciu považujú za problematickú.

Odborníci v tom majú jasno

„Je to odmietnutie základnej biológie – a to je chyba,“ vysvetlila Jenny Gambleová, profesorka na Fakulte ošetrovateľstva, pôrodnej asistencie a zdravia na univerzite v Coventry. „Biológia je kľúčovým determinantom zdravia a choroby,“ dodala.

Nové usmernenia by mohli viesť k nepredvídaným problémom, trval na svojich tvrdeniach Gambleová.

„Nemať jasno v základnej biológii otvára dvere množstvu problémov, vrátane veľmi slabej zdravotnej komunikácie, ale aj skreslených údajov,“ vysvetlila tiež profesorka.

Iný odborník na ošetrovateľstvo a pôrodnú asistenciu na univerzite v Západnom Sydney s Gambleovou súhlasí a upozorňuje, že nové pripravované usmernenia WHO sú znepokojujúce.

„Formulácia týkajúca sa toho, že existuje viac ako mužské a ženské pohlavie, je znepokojujúca,“ povedala Dr. Karleen Gribble. „Na webovej stránke sa uvádza, že príručka sa aktualizuje vo svetle nových vedeckých dôkazov a koncepčného pokroku v oblasti rodu, zdravia a rozvoja.“

Ale neexistuje žiadny „vedecký dôkaz“, ktorý by naznačoval viac ako dve pohlavia, vysvetlil Gribble.

„Myšlienka, že existujú viac ako dve pohlavia, je skôr postmoderným, nevedeckým chápaním, ktoré by WHO nemalo podporovať,“ dodal.

Zdroj: https://www.hlavnespravy.sk/nove-usmernenie-who-tvrdi-ze-pohlavie-nie-je-obmedzene-len-na-muza-alebo-zenu-zdravotnici-varuju/2884420