Choď na obsah Choď na menu
 


Nórska stredná škola polarizovala verejnú mienku so svojím novým programom o fenoméne drag queej. Čo to je? Jeho organizátori veria, že vyučovanie o mužoch, ktorí sa štylizujú do žien, má byť veľkým krokom v boji za rovnaké práva. Drag queen je muž, ktorý sa prezlieka za ženu za účelom zabávania obecenstva

Iniciatíva vznikla v ľudovej strednej škole robotníckeho hnutia v meste Ringsaker na východe krajiny. Ľudové školy slúžia na vzdelávanie osôb rôzneho veku väčšinou praktickým odborom.

V triede s desiatimi študentmi sa bude vyučovať hranie na javisku, obliekanie a líčenie, rozvoj drag osobnosti, a takisto sa študenti dozvedia niečo z histórie tohto fenoménu.

Za touto iniciatívou stojí dvadsaťdeväťročný Jens Martin Hartvedt Arvesen, ktorý tiež pôsobí ako drag queen. Podľa neho je skvelé, že majú mladí ľudia možnosť pohrávať sa so svojimi rodovými identitami, uviedol pre nórsky portál NRK.

Arvesen si je vedomý toho, že je jeho program kontroverzný a provokatívny. Reakcia na seba nakoniec nenechala dlho čakať a mnohí ľudia boli novým vzdelávacím programom za verejné peniaze pobúrení.

„Podľa mňa je to hlúpe. Pre míňanie peňazí daňových poplatníkov musia existovať nejaké hranice, „uviedla poslankyňa pre NRK.

„Je problematické, ak sa očakáva, že tomu bude tlieskať celé Nórsko. Podľa mňa to prispeje k chaosu než k rozmanitosti. Nemyslím si, že to urobí Nórsko lepším miestom, „uviedol Ottosen, podľa ktorého“ hranie s rodovými rolami „, ako to nazývajú organizátori kurzu, väčšine obyvateľov neprospieva.„Teraz bude Nórsko lepším miestom. Teraz to bude lepšie priestor pre farby. To Nórsko obohatí, „uviedla odborníčka.

Zdroj: magazin1.sk