Choď na obsah Choď na menu
 


Časopis New York Magazine bol kritizovaný po tom ako uverejnil titulný článok, v ktorom tvrdí, že deti by mali mať slobodu “zmeniť si pohlavie” prostredníctvom nenávratných a život ohrozujúcich lekárskych zákrokov. Správu prináša The Daily Wire

Článok napísala Andrea Long Chuová – muž, ktorý sa identifikuje ako žena. Tvrdí, že “sloboda pohlavia” by sa mala rozšíriť aj na deti. Jej tvrdenie rýchlo vyvolalo kritiku komentujúcich, ktorí poukázali na škodlivý vplyv transrodových zákrokov na deti.

Blokátory a operácie

Napríklad podávanie takých liekov ako sú blokátory puberty alebo hormóny na zmenu pohlavia môže natrvalo ovplyvniť plodnosť. Podávanie uvedených liekov môže tiež zastaviť vývoj kostí a spôsobiť okrem iných zdravotných problémov aj problémy so srdcom. Chirurgické operácie pohlavných orgánov a zákroky na odstránenie zdravých prsníkov u dievčat, ktoré sa identifikujú ako chlapci, majú tiež nezvratné následky.

„Musíme byť pripravení obhájiť myšlienku, že v zásade by mal každý mať prístup k lekárskej starostlivosti na zmenu pohlavia bez ohľadu na vek, rodovú identitu, sociálne prostredie alebo psychiatrický záznam,“ napísala Chuová. „Môže sa vám to zdať ako závratná úloha. Dobrou správou je, že milióny ľudí tomu už veria,“ dodala.

Ďalej v článku Chuová uviedla, že nezáleží na tom, z akých podnetov sa u detí prebudí túžba identifikovať sa ako transrodové. Mnohí komentujúci poukazujú na tlak rovesníkov a vplyv sociálnych médií – chcú tým vysvetliť prudký nárast detí, ktoré tvrdia, že sú transrodové.

„Nikdy nebudeme schopní obhájiť práva transrodových detí, kým ich nebudeme chápať čisto z ich pohľadu – ako plnohodnotných členov spoločnosti, ktorí by chceli zmeniť svoje pohlavie. Nezáleží na tom, odkiaľ táto túžba pochádza,“ napísala Chuová.

Článok vyšiel po tom, ako think tank Environmental Progress zverejnil spisy Svetovej odbornej asociácie pre transrodové zdravie. Zo spisov vyplynulo, že lekári tejto organizácie sa domnievajú, že u 16-ročného dievčaťa sa po nasadení mužských hormónov objavil nádor pečene. Mnoho z lekárov tiež uznáva, že deti nemôžu udeliť vedomý súhlas s transrodovými zákrokmi.

Zbytočné obavy

Vo svojom článku Chuová bagatelizovala obavy týkajúce sa vstupu mužov na ženské toalety, zranenia žien počas športových podujatí s trans mužmi a vplyv rodičov na rozhodnutia ich detí v oblasti liečby.

„TERF [trans-vylučujúca radikálna feministka] sa predsa nebojí, že by ju na ženských toaletách napadol chromozóm Y,“ napísala. „Jej paranoidná fantázia je o veľkom, testosterónom poháňanom tele, ktoré ovláda penis – orgán, ktorému, ako upozorňuje Butler, TERF pripisuje takmer magickú moc násilia,“ písala autorka.

Chuová tiež tvrdila, že ide o “fiktívnu predstavu”, že by muži dosahovali v športových súťažiach lepšie výsledky ako ženy. Tvrdí,  že športy rozdelené podľa pohlavia majú šíriť “nerovnosť”.

„Všeobecne rozšírený nesúhlas s do značnej miery fiktívnou predstavou, že transsexuálne dievčatá budú vždy dominovať vo vybraných športoch, odráža základné patriarchálne presvedčenie, že fyzické výhody muža sú úplne prijateľné, pokiaľ nimi disponujú muži. (V tomto zmysle má rozdelenie podľa pohlavia v športe prehĺbiť nerovnosť, nie ju zmierniť),“ napísala Chuová.

Chuová uviedla, že každý, vrátane detí, by mal mať “právo zmeniť svoje biologické pohlavie”.

„Ako táto sloboda vyzerá v praxi? Nech si každý zmení svoje pohlavie,“ povedala Chuová. „ Nech si ktokoľvek kľudne zmení svoje pohlavie ešte raz. Nechajte transrodové dievčatá športovať bez ohľadu na ich pohlavný status. Ak vyniknú, znamená to len to, že niektoré dievčatá sú v športe lepšie ako iné. Nechajte ľudí používať sexuálne segregované zariadenia – desegregujte vždy, keď je to možné. Nevydávajte deti ich rodičom.”

 

“Chcú mrzačiť deti”

Konzervatívni komentátori článok hneď odsúdili. Podľa ich názoru je článok nezodpovedný a pohlavie osôb nie je možné zmeniť.

„Vy nechutní sadisti,“ vyjadril svoj názor emeritný redaktor denníka Daily Wire Ben Shapiro.

„Čo je to za vetu, ktorú liberáli vždy vyťahujú, že : ‘Keď vám povedia, kým sú, verte im’? Chcú manipulovať a chirurgicky mrzačiť deti. Toto je zlo a ani sa nechystám pripustiť myšlienku, že by tu boli nejaké nuansy,“ povedal Mark Hemingway, autor Real Clear Investigations.

„Zlou správou je, že nikto, bez ohľadu na vek, skutočne NEMÔŽE zmeniť pohlavie. Ničenie detských tiel je veľmi reálne, pomýlená snaha o skutočnú zmenu pohlavia však reálna nie je,“ povedala Inez Stepmanová.

Zdroj: hlavnespravy.sk