Choď na obsah Choď na menu
 


Berlínsky Štátny a katedrálny spevácky zbor (Staats- und Domchor Berlin) funguje od polovice 15. storočia a za celú jeho históriu v jeho radoch nepôsobilo ani jedno dievča.

Na budúci týždeň má súd rozlúsknuť, či najstarší berlínsky zbor porušil ústavu tým, že na jar tohto roku odmietol prijať deväťročné dievča, čím mal porušiť jej právo na rovnosť príležitostí.

Podnet na súd podala matka dievčaťa. Tá stavia sťažnosť na tvrdení, že partnerský, čisto dievčenský súbor berlínskej Speváckej akadémie (Singakademie) nemôže jej dcére poskytnúť rovnako vysokú kvalitu tréningu a výučby spevu ako ten chlapčenský.

Vtipné je, že vedenie zboru sa pravdepodobne z dôvodu strachu bráni v intenciách genderu tvrdiac, že odmietnutie dievčaťa nebolo založené predovšetkým na otázke pohlavia. Ak by dievča ukázalo úplne výnimočný talent, vysokú motiváciu k ďalším výkonom a ak by jej hlas zodpovedal celkovému obrazu zvuku, o ktorý zbor usiluje, údajne by ju prijali.

Právna zástupkyňa matky ale uvádza, že Univerzita umení v Berlíne (UDK) odporučila dievča na štúdium na elitnom inštitúte pre vysoko nadaných hudobníkov. “U chlapcov sa výnimočný talent ako vstupná podmienka dôležitý nezdá,” cituje denník právničku Susann Bräckleinovú.

Berlínsky Štátny a katedrálny spevácky zbor bol založený v roku 1465 za vlády Fridricha II. Brandenburského, ide o najstaršiu berlínsku hudobnú inštitúciu, ktorá svoju najväčšiu slávu získala v 19. storočí pod vedením slávneho skladateľa Felixa Mendelssohna-Bartholdyho.

V súčasnosti poskytuje potrebnú výučbu a tréning približne 250 chlapcom a 75 mladým mužom v jedenástich rôznych skupinách. Súbor nikdy za svoju dlhú históriu neprijal žiadne dievča či ženu,” dodávajú médiá.

Zdroj: hlavnespravy.sk