Choď na obsah Choď na menu
 


Letné olympijské hry, ktoré budú tento rok v lete, môžu byť prvé v histórii, kde bude súťažiť trans osoba. Ide teda o biologicky narodeného muža, ktorý sa dnes identifikuje, ako žena a teda hovoríme o Novozélanďanke Laurel Hubbardovej.

Laurel Hubbardová môže byť prvou trans ženou, ktorá bude súťažiť na olympiáde tento rok v lete. To, že by mohla v Tokiu nastúpiť proti ženám, vzbudzuje ale vlnu kritiky. Belgická vzpieračka Vanbellinghenová uviedla, že účasť transrodovej Novozélanďanky na hrách je pre ostatné športovkyne „ako zlý vtip“.

Hoci musí 43-ročná trans Novozélanďanka pred najväčším športovým podujatím ešte stále splniť výkonnostné štandardy, šance, že sa na olympiádu nakoniec dostane, sú vraj vysoké.

Vanbellinghenová, ktorá vzpiera v rovnakej kategórii nad 87 kilogramov ako Hubbardová, tvrdí, že plne podporuje trans komunitu. Dodáva však, že princípy inklúzie by podľa nej nemali ísť na úkor ostatných.

„Každý, kto trénoval vzpieranie na vrcholovej úrovni, veľmi dobre vie, že toto je pravda: táto situácia je neférová voči športu aj športovcom,“ uviedla belgická vzpieračka na adresu trans súperky.

Laurel Hubbardová sa narodila ako muž v roku 1978 v bohatej rodine. V roku 1998 prekonal viaceré novozélandské juniorské rekordy. V roku 2012 sa z Hubbarda stal výkonný riaditeľ olympijského vzpierania na Novom Zélande. O rok neskôr podstúpil tranzíciu na ženu.

Zdroj: magazin1.sk