Medikamenty na zmenu pohlavia poškodzujú zdravie detí, varovala vedúca psychiatrička britskej Národnej zdravotnej služby (NHS) Dr. Lucy Griffinová zo zdravotníckeho zariadenia Bristol Royal Infirmary.

Poukazuje pritom na britské deti, ktoré pri liečbe užívajú hormóny opačného pohlavia, čo môže mať vážne dôsledky, ako je srdcové ochorenie alebo osteoporóza. Je tiež znepokojená rozsahom, v akom sú medikamenty deťom podávané. Aj jej kolegovia majú rovnaké obavy, ale nevyjadrujú sa k tomu z obáv, že budú označovaní za bigotných.

Griffin tiež hovorí o závažných vedľajších účinkoch na zmenu pohlavia a blokovanie puberty: “Blokátory puberty nie sú určené len na zablokovanie puberty u zdravých adolescentov. Teraz sa používajú aj na niečo, čo je psychologickou prezentáciou bez toho, aby s tým prebiehala vedecká štúdia.”

V roku 2017 sa zistilo, že 800 detí v Anglicku, ktorí boli zmätení v identifikácii sa so svojím pohlavím, dostávali injekcie obsahujúce blokátory puberty. Ich účinky prestávajú fungovať, keď sa už nepoužívajú. Účinky pohlavných hormónov sú ale nezvratné, podľa Griffinovej “sú spojené s trvalou neplodnosťou, pacienti môžu tiež mať poruchu sexuálnej funkcie a ďalšie nepriaznivé dôsledky, napríklad u žien zvýšené riziko srdcových ochorení či abnormálne priberanie”.

Zdroj: hlavnespravy.sk