Choď na obsah Choď na menu
 


Zbožný kresťanský učiteľ matematiky dostal v Anglicku zákaz vyučovať na dobu neurčitú za nesprávne určenie rodu. 33-ročný Joshua Sutcliffe nesprávne oslovil študenta, ktorý sa identifikuje ako muž, ako ženu. Na základe toho – spolu s ďalšími obvineniami – rozhodla komisia pre profesionálne správanie anglickej agentúry Teaching Regulation Agency (TRA)

Komisia “bola presvedčená, že správanie pána Sutcliffa výrazne zaostáva za štandardom správania, ktoré sa očakáva od učiteľa”, a preto rozhodla, že sa dopustil neprijateľného profesionálneho správania.

Podľa Alana Meyricka, rozhodovateľa TRA, bolo preto “nevyhnutné uložiť príkaz na zákaz [Sutcliffovi], aby sa zachovala dôvera verejnosti v povolanie”.

V rozhovore pre The Telegraph emotívny Sutcliffe, ktorý od detstva túžil stať sa učiteľom, povedal, že sa cíti “bezútešný”, a plánuje sa proti rozhodnutiu TRA odvolať na Najvyššom súde, pretože podľa neho porušuje Európsky dohovor o ľudských právach. V prípade potvrdenia zákazu ho nebude možné preskúmať do roku 2025.

Sutcliffe sa svojho faux pas, ktoré ho po rokoch nakoniec stálo kariéru, dopustil počas trojročného pôsobenia na škole The Cherwell School v Oxforde (2015 – 2018), keď učil matematiku. TRA rozhodla, že Sutcliffe počas pôsobenia v tejto škole nezaobchádzal s jedným z jej žiakov “dôstojne a s rešpektom”, keď zanedbal používanie preferovaných zámen dievčaťa, ktoré sa identifikovalo ako chlapec.

Sutcliffe sa síce priznal, že počas hodiny matematiky pochválil skupinu žiakov nevinným “výborne dievča”, ale tvrdí, že “urážka” bola neúmyselná, pričom sa hneď potom ospravedlnil.

Podľa TRA ďalšie dôkazy poukazujú na to, že je “viac pravdepodobné ako nepravdepodobné”, že niekdajší učiteľ pri iných príležitostiach verejne hovoril o transrodovom žiakovi s použitím ženských zámen, čo Sutcliffe odmieta.

Hoci nesprávne pomenovanie žiaka mohlo byť hlavným dôvodom jeho zákazu činnosti, Sutcliffe bol uznaný vinným aj z nevhodného správania, pretože na otázku žiaka vyjadril svoj nesúhlas s homosexuálnymi manželstvami a nezohľadnil “potenciálny vplyv” na svojich žiakov, najmä na tých, ktorí môžu patriť do komunity LGBT.

Ďalšia sťažnosť na učiteľa, ktorá pochádza z inej školy, sa týka toho, že na inej škole pustil žiakom video (americkej konzervatívnej organizácie PragerU), ktoré obsahovalo “nevhodné komentáre”, v ktorých sa spomína, že jedným z neduhov spoločnosti je nedostatok mužných mužov.

Za svoj prvý “priestupok”, keď nesprávne oslovil žiaka, bol Sutcliffe v roku 2017 prepustený zo školy The Cherwell School. Potom začal učiť na inej škole, ale v roku 2019 odstúpil po tom, ako sa na jeho evanjelizačne orientovanom kanáli YouTube objavilo video, v ktorom zdieľal názory kritizujúce islam. Na svojej webovej stránke, ktorá má rovnaký cieľ, Sutcliffe vymenúva rôzne “ohavnosti”, ako sú potraty, homosexualita, pornografia a islam.

Hoci sa právne problémy medzi učiteľom a oboma školami nakoniec vyriešili, TRA sa na základe obvinení vznesených voči Sutcliffovi rozhodla ho napriek tomu vyšetrovať, čo viedlo k jej drastickému rozhodnutiu.

Zdroj: hlavnespravy.sk