Choď na obsah Choď na menu
 


Ottawa 23. marca 2018

Kanadská vládna agentúra vydala nové pokyny, ktoré hovoria zamestnancom, aby pri rozhovoroch s klientmi používali rodovo neutrálne pomenovanie namiesto pomenovaní “otec”, “matka”, “pán” a “pani”

Agentúra Service Canada, poverená poskytovaním vládnych služieb a programov občanom, od zamestnancov chce, aby používali neutrálne oslovenia z hľadiska pohlavia, aby sa zabránilo “vnímanej zaujatosti” voči určitému pohlaviu alebo rodu.

Oslovenia “pán” a “pani” môžu byť klientom chápané ako “rodovo špecifické”, preto by namiesto toho mali zamestnanci agentúry Service Canada oslovovať občanov celým menom alebo použiť klientom preferovaný spôsob oslovenia. Namiesto “otec” a “matka” by sa malo používať slovo “rodič” ako neutrálnejšia možnosť.

“Je dôležité, aby Service Canada ako organizácia odzrkadľovala rôznorodosť Kanady a zabezpečila, že názory a záujmy Kanaďanov sa zohľadnia pri príprave politík, programov, služieb a iniciatív,” dodala k celej záležitosti frankofónna stanica Radio Canada, informujúc vo svojom vysielaní o nových nariadeniach kanadskej vládnej agentúry.

Tie sa však hneď aj stretli so silnou kritikou. “Ich priority sú úplne zničené,” povedal novinárom v stredu opozičný konzervatívny poslanec Larry Miller. “Je to úplne absurdné. Mám matku a mám otca. Ktokoľvek, kto má aj náhradných rodičov, stále má biologickú matku a biologického otca … Všetci máme matku a otca. To je všetko, čo môžem povedať,” dodal.

Ozvali sa aj iní poslanci, no minister pre rodinu Jean-Yves Duclos obhajoval pokyny od Service Canada, že tu ide o “vec rešpektu”, ako oslovovať ľudí podľa ich želania.

Aj v tom badať ďalšie kroky liberálnej vlády Justina Trudeaua, ktorá už predstavila množstvo podobných návrhov vrátane prijatia neutrálneho znenia kanadskej hymny z hľadiska rodovej rovnosti, či možnosť označenia rodu “X” v cestovných pasoch a podobných dokumentoch.

 

Zdroj: hlavnespravy.sk