Choď na obsah Choď na menu
 


Christian Post píše, že stránka Healthline sa v posledných dňoch dostala do pozornosti médií vydaním svojho sexuálneho sprievodcu pre skupiny LGBT („LGBTQIA Safe Sex Guide“), v ktorom ženské genitálie označuje pojmom „predná diera“ namiesto „vagína“, čo by mal byť podľa nich vhodnejší a alternatívny pojem pre čitateľov tejto príručky.

Ako ďalej uvádza, „používanie nového termínu je určené na individuálnu komunikáciu s dôveryhodnými osobami, ako je lekár alebo partner, nie na širokú diskusiu“.

Na základe nespočetných reakcií neskôr organizácia vydala vyhlásenie objasňujúce, že týmto nechce úplne nahradiť termín „vagína“, ale pre určité skupiny používať radšej alternatívne pomenovanie. Svoje rozhodnutie odôvodňuje aj tým, že s novou terminológiou súhlasili aj Národné inštitúty zdravotníctva, kampaň na podporu ľudských práv LGBT, či Fenway Health v spolupráci s Harvard Medical School.

„‘Predná diera’ je jeden z viacerých akceptovaných termínov pre genitálie, ktorý používame špecificky pre určitých členov trans komunity, ktorí sa s ním identifikujú. V žiadnom prípade v tejto príručke nehovoríme, že chceme nahradiť slovo ‘vagína’,“ píše sa vo vyhlásení.

„Okrem vedeckej, klinickej terminológie používame aj nezaujaté, inkluzívne a súčasné pojmy, aby sme najlepšie slúžili všetkým našim čitateľom,“ píše sa ďalej s tým, že použitie alternatívneho pojmu okrem vedeckého termínu je úmyslom prezentovať „nezaujatý a odborne podporovaný obsah ľuďom LGBT hľadajúcim zdravotnú starostlivosť“.

V príručke sa ostro kritizuje predstava, že penis je „výlučne mužská časť tela“ a vagína „výlučne ženská časť tela“, a podľa nej sú takéto pojmy „nepresné“ a mali by byť nahradené rodovo neutrálnymi pojmami s tým, že môže byť aj „mužská vagína“ a „ženský penis“.

Ďalej sa tiež tvrdí, že je potrebný „bezpečnejší“ sexuálny sprievodca, pretože „tradičný sexuálny sprievodca“ predpokladá, že pohlavie každého je rovnaké „ako pohlavie získané pri narodení“, čím sa nedávala možnosť zamerania sa aj na iné než heterosexuálne skupiny.


Zdroj: hlavnespravy.sk