Choď na obsah Choď na menu
 


Francúzsko už oficiálne vyhlásilo “boj proti rodovým stereotypom”. Minister školstva Vincent Peillon a ministerka pre práva žien Najat Vallaud Belkacem 13. januára tohto roku navštívili škôlku, kde oficiálne inaugurovali škôlkarský program “ABCD rovnosti”. 

Nový program vzdelávania má za cieľ “vychovávať ku kultúre rovnosti medzi pohlaviami” už od útleho veku, “aby včas eliminoval predsudky a stereotypy, ktoré by sa neskôr mohli stať základom pre diskrimináciu”. Vláda vytvorila sieť, ktorou chcú medzi učiteľmi šíriť vhodný materiál na propagovanie tejto novej vízie medzi žiakmi a hlavný syndakát učiteľov na základných školách odporučil, aby sa na školách využívali predovšetkým “knihy, ktoré nebudú deťom podsúvať rodové stereotypy”. Ako vhodné uvádzajú tituly kníh “Mám dvoch ockov, ktorí sa milujú” alebo “Ocko nosí sukňu“.

Minister a ministerka viedli uplynulý pondelok svoj “boj proti každej autocenzúre” diskusiou venovanou detskému publiku – chlapcom a dievčatám vo veku od 3 do 6 rokov: “Autíčkami sa môžu hrať chlapci ale aj dievčatá”, alebo “je veľa žien, ktoré idú do vojny a voláme ich vojačky“. Vládni predstavitelia sa snažili u detí nabúrať viacero stereotypov kladúc im otázky, či napríklad pozícia primabaleríny je vyhradená len pre dievčatká, alebo či sa dievča môže stať murárom a chlapec hrať s bábikami.

Boj proti rodovým stereotypom nie je jedinou novinkou, ktorú vláda prezidenta Hollanda nástojčivo zavádza. Po minulotýždňovom prezidentovom vyhlásení o legalizácii eutanázie socialistická strana naplánovala stretnutie pre svojich členov Senátu na 13. februára, kedy chcú diskutovať o “pomoci k dôstojnému umieraniu”.

Na 20. január má parlament prerokovávať zákon o potrate, ktorý chcú zadefinovať ako ľudské právo. Ministerka spravodlivosti Taubira zasa navrhla, aby konsenzuálne rozvody boli riešené len súdnymi úradníkmi.

Zdroj: hlavnespravy.sk