Choď na obsah Choď na menu
 


Premiér Peter Pllegrini včera uviedol, že pri téme dohovoru je zrejmé, že ho nikto neschváli. „Dôležité je, že panuje jednota ohľadom Istanbulského dohovoru a nikto ho nemieni pretláčať silou. Teraz ide skôr už o technickú rovinu, aký má byť postup Slovenska v tejto oblasti. Chcem ubezpečiť verejnosť, že nikto nemieni Istanbulský dohovor ratifikovať,“ doplnil.

Koordinátor dohovoru Erik Zbiňovský k jeho vyhláseniu uviedol, že od predstaviteľov vlády sa neočakáva, že povedia, že Slovenská republika dohovor neratifikuje. „Ale, že povie, že ho odmietne.“

Nemilo ho tiež zaujalo vyjadrenie ministra spravodlivosti Gábora Gála, ktorý po rokovaní na sociálnej sieti uverejnil príspevok v ktorom píše, že prezidentka by sa mala pri rozhodovaní o dohovore riadiť na základe svojich hodnôt a tak, ako ona sama uzná za vhodné.

„Obidvaja páni zrejme nezaregistrovali dve rozhodnutia NR SR, dve rozhodnutia vlády SR, nezaregistrovali vyhlásenie predstaviteľov všetkých cirkví na Slovensku, nezaregistrovali vyhlásenie viac ako sto mimovládnych organizácií na Slovensku. Zrejme nezaregistrovali ani viac ako 100 000 podpisov, ktorými občania jasne prehlásili, že Istanbulský dohovor nechcú,“ pripomína Zbiňovský.

Na záver požiadal premiéra Petra Pellegriniho a ministra spravodlivosti Gábora Gála, aby nezavádzali verejnosť a aby ukončili proces odmietnutia Istanbulského dohovoru  a zaslali list Rade Európy, že sa Slovenská republika nehodlá stať zmluvnou stranou tohto dohovoru.

11.2. 2020 pred prezidentským palácom

Slovenský dohovor za rodinu a kňaz Marián Kuffa 11. februára 2020, na Lurdskú Pannu Máriu, organizujú zhromaždenie pred prezidentským palácom, kde sa od 12.00 h do 15.00 h sa budú účastníci modliť. Zhromaždenie je zároveň protestom proti nekonaniu Zuzany Čaputovej pri odmietnutí Istanbulského dohovoru.

 

Všetkých účastníkov a organizátorov – Slovenský dohovor za rodinu a kňaza Mariána Kuffu – ohlásených podujatí na Hodžovom prezidentka včera vyzvala na prejavenie svojho názoru pokojným spôsobom. „Na konfrontáciu dnes neexistuje dôvod. Odmietnutie násilia na ženách a domáceho násilia by nás malo spájať a nie rozdeľovať,“ dodala.

Zároveň uviedla, že bude rešpektovať rozhodnutie Národnej rady (NR) SR o súhlase alebo nesúhlase s ratifikáciou Istanbulského dohovoru. Výzvy smerujúce na ňu preto považuje v tejto chvíli za klopanie na otvorené dvere.

„Opakujem, že budem rešpektovať rozhodnutie NR SR, keď rozhodne o súhlase alebo nesúhlase s ratifikáciou Istanbulského dohovoru v súlade s ústavou, ktorou sme všetci viazaní. Doteraz sa to nielen podľa mňa, ale ani podľa viacerých ústavných právnikov nestalo,“ dodala (viac v článku).

Čaputová tak reagovala na predsedu NR SR Andreja Danka, ktorý ju vyzvala, aby zorganizovala stretnutie troch ústavných činiteľov, na ktorom by prebrali pozíciu SR k Istanbulskému dohovoru. Toto stretnutie navrhol na 11. februára, keď sa má konať zhromaždenie, ktoré organizuje Slovenský dohovor za rodinu. Danko sa totiž obáva, že toto zhromaždenie zneužije ĽSNS, pretože na téme Istanbulského dohovoru podľa neho parazituje.

Tatiana Stará

Zdroj: hlavnespravy.sk