Nórska vláda koncom júna predložila zákon, ktorý umožňuje deťom nad 7 rokov zmenu ich pohlavia na oficiálnych dokumentoch.

Je to dôležitá oblasť, v ktorej Nórsko zaostávalo za mnohými krajinami.“ Povedal podľa správy The Local minister zdravotníctva, Bent Høie počas Osloských slávností pýchy. „Teraz môžeme byť pyšní, že zavádzame tento zákon.

Legislatíva určuje, že deti vo veku od 7 do 16 rokov sa musia poradiť so svojimi rodičmi ohľadom zmeny ich oficiálneho pohlavia. Ak im toto rozhodnutie rodičia schvália, deti tak budú môcť urobiť bez psychiatrického alebo zdravotného vyšetrenia.

Taktiež budú môcť zrušiť svoje rozhodnutie o zmene ich pohlavia bez súhlasu rodičov.

Návrh je pamätihodný, lebo zdravotníctvo už nebude môcť rozhodovať o tom, kto si môže alebo nemôže zmeniť pohlavie – od teraz to bude na danom človeku.“ Povedal Høie.

Zákon je združený aj s ďalším zákonom, ktorý umožní ľudom zmenu ich pohlavia v nórskej evidencii obyvateľstva bez podstúpenia operácie.

Høie povedal nórskemu národnému hlásateľovi NRK, že súčasná legislatíva, podľa ktorej musia ľudia, ktorí si chcú zmeniť oficiálne pohlavie, podstúpiť kastráciu alebo sterilizáciu, je nerozumný.

Uvedomujem si, že súčasný systém je neprijateľný.“ PovedalHøie. Náš systém v Nórsku je v tejto oblasti zle koncipovaný. Dodáva.

Patricia Kaatee, zástupkyňa Amnesty Norway, doručila Høieovi petíciu, v ktorej sa žiadalo o zmenu zákona a umožnenie ľudom zmenu pohlavia slovom.

Jediná požiadavka na vykonanie zmeny pohlavia by mala byť skúsenosť s pohlavnou identitou a nie diagnóza či sterilizácia. Vyjadrenie vlastnej identity je základným ľudským právom aj v oficiálnych dokumentoch.“ Povedala Kaatee.

Zdroj: lifenews.sk