• Federálny súd rozhodol v prospech školského obvodu v Massachusetts.
  • Sudcovia rozhodli, že škola môže regulovať obsah, ktorý je považovaný za ponižujúci.
  • Študentovi bolo zakázané nosiť tričko s nápisom o existencii len dvoch pohlaví.
  • Rozhodnutie kritizovali zástancovia slobody prejavu a plánujú odvolanie.

 

Federálny súd rozhodol v prospech školského obvodu v Massachusetts, ktorý zakázal študentovi nosiť tričko s biologickým nápisom, že “Existujú len dve pohlavia.”

Hlavný sudca David Barron, nominovaný Obamom, rozhodol, že správcovia škôl majú podľa prvého dodatku právo regulovať obsah, ktorý by mohol byť údajne “ponižujúci.”

Pridali sa k nemu ďalší Obamov nominant sudca Ojetta Thompson a Bidenova nominantka sudkyňa Lara Montecalvo. Sudca Barron predtým podľa NBC News’parafrázy jeho komentárov obvinil študenta’z trička, ktoré zanechal v škole, z “výhražných odkazov”.

Zástancovia študenta sa však ohradili proti prvému obvodnému odvolaciemu súdu a uviedli, že pochybil v prípade L.M. proti mestu Middleborough.

Alliance Defending Freedom, ktorá zastupovala študenta Liama Morrisona, uviedla, že odvolanie je pravdepodobné. Morrison si po tom, ako mu bolo povedané, aby si neobliekal prvé tričko, neskôr obliekol tričko s nápisom: “Existujú [cenzurované] pohlavia.”

“Študenti nestrácajú svoje práva na slobodu prejavu v okamihu, keď vstúpia do budovy školy,” uviedol starší právny zástupca David Cortman v tlačová správa, ktorou reagoval na nedeľňajšie rozhodnutie.

“Tento prípad nie je o tričkách; je o tom, že verejná škola hovorí stredoškolákovi, že nemá právo vyjadriť názor, ktorý sa líši od ich vlastného, ”uviedol Cortman. “Škola aktívne propaguje svoj názor na pohlavie prostredníctvom plagátov a podujatí ‘Pride’ a podporuje študentov v nosení oblečenia s odkazmi na rovnakú tému”pokiaľ toto oblečenie vyjadruje preferované názory školy na túto tému.”

“Náš právny systém je postavený na pravde, že vláda nemôže umlčať žiadneho rečníka len preto, že nesúhlasí s tým, čo hovorí,” uviedol Cortman. “1. obvod pochybil vo svojom rozhodnutí, ktorým uprel L. M. právo na slobodu prejavu, a my preskúmame všetky právne možnosti vrátane odvolania sa proti tomuto rozhodnutiu.”

Rozhodnutie sudcu kritizoval aj advokát, ktorý často zastupuje liberálne kauzy vo federálnom súdnom systéme.

Najvyšší súd už v minulosti rozhodol v prospech práv študentov na slobodu prejavu v sporných otázkach. Napríklad v roku 1969 súd rozhodol v prípade Tinker v. Des Moines Independent Community School District, že študenti môžu nosiť do školy čierne pásky na rukávoch na protest proti vojne vo Vietname. V roku 2021 Najvyšší súd rozhodol v prípade B.L. v. Mahanoy Area School District v prospech študentky, ktorá bola potrestaná za zverejnenie vulgárnych komentárov na svojich osobných sociálnych sieťach mimo areálu školy.

“Rozhodnutie podstatne znižuje latku, ktorá umožňuje školským orgánom cenzurovať študentské prejavy považované za ‘ponižujúce”, aj keď nie sú namierené proti žiadnemu konkrétnemu študentovi alebo študentom a aj keď nie sú rušivé”, uviedol Robert Corn-Revere z Nadácie pre individuálne práva a vyjadrovanie pre LifeSiteNews prostredníctvom e-mailu. FIRE predložila spis na podporu Morrisona.

“A splnomocňuje predstaviteľov školy, aby vnucovali, aké názory budú ortodoxné,”povedal Corn-Revere. “Rozhodnutie je v rozpore s rozsudkom vo veci Tinker, ktorý rozhodol, že študenti ani učitelia sa nezbavujú svojich ústavných práv pri bráne školy, a s novším rozhodnutím Najvyššieho súdu vo veci Mahanoy Area School District.”

Rozhodnutie kritizoval aj Massachusettský inštitút rodiny, ktorý Morrisona podporuje.

“V tomto prípade ide o oveľa viac ako o tričko,”napísala skupina na X (predtým Twitter). “Rozhodnutie súdu”nie je len ohrozením práv na slobodu prejavu žiakov verejných škôl v celej krajine, ale aj ohrozením základných biologických právd. Hoci sme z tohto rozhodnutia sklamaní, ešte sme neskončili bojovať.”

“Aj keď sme týmto rozhodnutím sklamaní, ešte sme’neskončili bojovať,” napísala skupina aj v vyhlásenie. “Spolu s našimi partnermi z Aliancie na obranu slobody skúmame všetky právne možnosti vrátane odvolania na Najvyšší súd Spojených štátov. Prosím, modlite sa za pokračujúcu silu pre Liama a jeho rodinu, ako aj za múdrosť pre náš právny tím." ”

‘Sú ich pocity dôležitejšie ako moje práva?"’ Morrison hovorí

Morrisonovo’vyjadrenie biologickej reality sexu a jeho následný trest minulý rok pritiahli ďalšiu pozornosť po tom, čo Sloboda z TikToku zverejnila silný prejav, ktorý predniesol pred školskou radou.

“Povedali mi, že ľudia sa sťažovali na slová na mojom tričku, že moje tričko spôsobilo, že sa niektorí študenti cítili ‘neisto,'” povedal. “Áno, slová na tričku spôsobili, že sa ľudia cítili neisto. Povedali mi, že nemám problémy, ale určite som mal pocit, že mám.

“Čo bolo napísané na mojom tričku? Päť jednoduchých slov: ‘Sú len dve pohlavia.’ Nič škodlivé, nič ohrozujúce. Len tvrdenie, ktoré považujem za fakt. Bolo mi povedané, že moje tričko bolo zamerané na chránenú triedu,” povedal.

“Kto je táto ‘chránená trieda’? Sú ich pocity dôležitejšie ako moje práva?"”