Austrálčan/ka Norrie May-Welby je prvou „neutrálnou osobou“ na svete. Po troch rokoch boja so zákonmi Odvolací súd v Novom Južnom Walese napokon zrušil povinnosť uviesť v dokumentoch konkrétnu osobu ako muža a ženu. Odteraz na občianskom preukaze, rodnom liste, úmrtnom či sobášnom liste môže ktokoľvek uviesť do políčka „pohlavie“ slovo „nešpecifikované“.  

Muž-žena-neutrum

Norrie May Welby (58r.) sa narodil ako žena, vo veku 28 rokov sa rozhodol zmeniť pohlavie chirurgickým zákrokom. Keďže sa napokon necítil už ako žena ale ani ako muž, žiadal, aby bol špecifikovaný ako neutrálna osoba bez akejkoľvek pohlavnej identifikácie. Norrie, ktorý sám seba definuje ako „anarchického hermafrodita“, napokon vyhral boj so súdmi len pred 4 dňami.

Pohlavie už nie je len dvojaké

Advokát muža/ženy/neutra jasá: „Je to po prvýkrát v histórii, kedy sa oficiálne uznalo, že pohlavie nie je len dvojaké – mužské či ženské. Tento rozsudok vytvára dôležitý precedens.“ Norrie pokračuje: „Naozaj je dôležité, aby na nikom nebolo vyšpecifikované jeho pohlavie násilne. Po rokoch od operácie som mal problém v dokumentoch – keď som prehlásil, že som muž, protirečilo to faktu, že som kastrovaný a ešte mám aj ženské pohyby. Povedať že som žena som tiež nemohol, lebo by ma mohli obviniť z klamstva. Jednoduchým riešením je teda nemať žiadne vyšpecifikované pohlavie v oficiálnych dokumentoch.“

Zdroj: hlavnespravy.sk