Choď na obsah Choď na menu
 


„Limitovanie registrovania identity len na prirodzené dva rody je diskrimináciou voči jedincom, ktorí nespadajú do kategórie „mužského“ alebo „ženského“ rodu“, znie ustanovenie Federálneho ústavného súdu.

Týmto rozhodnutím sa Nemecko priraďuje ku krátkemu zoznamu krajín, vrátane Austrálie, Indie, Nového Zélandu a Nepálu, ktoré uznávajú „intersex“ (medzipohlavnú) identitu na úradných dokladoch. V Európe je to však prvá krajina, ktorá to urobila.

Nemeckí zákonodarcovia musia prejsť na túto novú úpravu, poskytujúcu možnosť voľby tretieho rodu (intersex) podľa rozhodnutia, ktoré vzniklo koncom minulého roka a musia tak urobiť do konca tohto roka.

Fox News zaznamenali prípad „intersex“ nemeckého človeka, ktorému pri pôrode zaznamenali ženský rod. Žiadateľ, v súdnych dokumentoch vystupujúci pod menom „Vanja“, sa javí a žije ako žena, avšak kvôli chromozomálnej anomálii sa neidentifikuje ani s jedným rodom.

Najvyšší súd rozhodol v prospech Vanje potom, ako nižšie súdy zamietli Vanjinu žiadosť o začlenenie „inter“ a „iné“ do registrácie identity pri narodení. Nemecký zákon doteraz uznával iba ženský a mužský rod ako možnosť voľby zaregistrovania rodu pri narodení. Od roku 2013 však, tak či onak, zákon dovoľoval rodičom ´intersex´ jedincov ponechať kolónku na určenie rodu prázdnu, s možnosťou voľby legálneho tretieho rodu.

Zákon bol postúpený späť nižšiemu súdu, ktorý rozhodol proti Vanji. Tento súd teraz zistil, že otázka, či žiadosť o registráciu pri narodení „porušuje základné práva intersexuálov“, je už bezpredmetná.

Vanja nesúhlasila so zamietnutím predchádzajúceho súdu; v tom čase sa vyjadrila, že „Tretí rod sa pre intersexuálov napokon uzákoní; po desaťročiach odmietania a prehliadania sa ich existencia uzná.“ Pri odvolacom súde asistovala Vanji advokátska skupina Dritte Option (Tretia voľba).

Pojem ´intersex´ predstavuje sumu podmienok, za ktorých fyzické alebo biologické charakteristiky jednotlivca celkom nezapadajú ani do mužskej, ani do ženskej kategórie.

Transgender znamená rodový zmätok či dysfóriu (pocit úzkosti a napätia), kedy sa jednotlivec psychicky identifikuje s opačným pohlavím.

Berlín vysiela signál, že takéto rozhodnute súdu akceptuje. Hovorca Ministerstva vnútra Johannes Dimroth oznámil: „Vláda je pripravená zaviesť ho.“

USA vydali svoj prvý ´intersex´ rodný list v decembri 2016 v New York City.

Zdroj: lifenews.sk