Choď na obsah Choď na menu
 


Školák z Massachussetts sa rozhodol brániť pred školskou radou svojho mesta po tom, čo ho poslali domov zo školy za to, že mal na sebe tričko s nápisom “Existujú len dve pohlavia”, uviedol internetový portál Daily Wire.

Dvanásťročný Liam Morrison povedal školskej rade v Middleborough, že ho otec musel 21. marca vyzdvihnúť zo strednej školy Johna T. Nicholsa Jr., pretože si odmietol vymeniť tričko.

“Nikdy mi nenapadlo, že tričko, ktoré som mal oblečené v škole, ma privedie k tomu, aby som sa s vami rozprával,” začal Liam. “V to utorkové ráno ma zobrali z hodiny telocviku, aby som si sadol s dvoma dospelými na rozhovor, ktorý sa ukázal ako veľmi nepríjemný. Povedali mi, že ľudia sa sťažovali na slová na mojom tričku a že u niektorých študentov vyvoláva pocit ohrozenia.”

Ubezpečenie dospelých, že nie je v problémoch, chlapca príliš neuspokojilo.

“Povedali mi, že si budem musieť tričko vyzliecť, kým sa budem môcť vrátiť do triedy,” uviedol. “Keď som im pekne povedal, že to nechcem urobiť, zavolali môjho otca. Našťastie, otec, ktorý ma v mojom rozhodnutí podporoval, prišiel po mňa.”

Liam zdôraznil rade, že jeho tričko nemá na sebe žiadny nenávistný odkaz. “Čo bolo na mojom tričku napísané?” spýtal sa. “Niekoľko jednoduchých slov: Existujú len dve pohlavia. Nič škodlivé. Nič výhražné. Len tvrdenie, ktoré považujem za fakt.” moje práva? Nesťažujem sa, keď vidím vlajky Pride a plagáty inakosti vyvesené po celej škole. Viete prečo? Pretože ostatní majú právo na svoje presvedčenie rovnako ako ja.” Liam povedal, že predtým, ako ho odtiahli nabok, sa na tričko nikto nesťažoval. “Vlastne práve naopak,” zdôraznil. “Niekoľko detí mi povedalo, že podporujú moje konanie a že ho chcú tiež.” “Povedali mi, že moje tričko narúša vyučovanie,” pokračoval. “Nikto nevstal a neutiekol z triedy. Nikto sa nerozplakal. Som si istý, že keby to urobili, všimol by som si toho.” Vedenie školy, ktoré sa obáva narúšania vyučovania, by sa malo zamerať na nedisciplinované správanie, nie na slogany na tričkách,” dodal. “S narúšaním vyučovania sa stretávam každý deň,” uviedol Liam. “Deti, ktoré sa zle správajú v triede, sú rušivým elementom, ale nič sa s tým nerobí. Prečo sa pravidlá vzťahujú na jedného a na druhého nie? Mám pocit, akoby mi títo dospelí hovorili, že nie je v poriadku mať opačný názor.” “Z tejto skúsenosti som sa veľa naučil. Dozvedel som sa, že veľa iných študentov má rovnaký názor ako ja. Zistil som, že dospelí nerobia vždy správne veci alebo správne rozhodnutia,” vyhlásil. “Viem, že mám právo nosiť tričko s týmito  slovami. Aj vo veku 12 rokov mám svoje vlastné politické názory a mám právo ich vyjadriť. Dokonca aj v škole sa toto právo nazýva prvý dodatok Ústavy.”“Dúfam že som dnes večer upriamil pozornosť školského výboru na tento problém. Dúfam, že sa za nás ostatných prihovoríte, aby sme sa mohli vyjadriť bez toho, aby nás vytiahli z tried. Nabudúce to možno nebudem len ja, možno sa rozhodnú vyjadriť ďalší študenti,” uzavrel.

Zdroj: hlavnespravy.sk