Eutanázia v roku 2020 v Kanade: Takmer 8.000 zomrelo smrtiacou injekciou, 1.412 ľudí zomrelo z dôvodu osamelosti a 4% úmrtí v Britskej Kolumbii má na svedomí eutanázia (link). Podľa Druhej výročnej správy o MAiD (asistencia lekára pri zomieraní), ktorú hrdo odprezentovala kanadská ministerka zdravotníctva, Patty Hajduová, medzi 7.595 Kanaďanmi, ktorých životy ukončila v roku 2020 smrtiaca injekcia s jedom, ktorý im podal lekár alebo na to vyškolená zdravotná sestra, bolo:

  • 4.120 Kanaďanov, zabitých eutanáziou, pretože mali rakovinu, no nediskutovali o nej s onkológom;
  • 2.650 ľudí, ktorí samých seba vnímali ako bremeno pre vlastnú rodinu, priateľov, či opatrovateľov;
  • 1.412 ľudí, ktorí požiadali o ukončenie života, lebo sa cítili izolovaní a osamelí;
  • 1.253 ľudí bez medzných dôvodov;
  • 227 ľudí bolo usmrtených pre svoju krehkosť a labilnosť;
  • 322 ľudí, ktorí potrebovali podporné služby pri svojom postihnutí, no nikto im ich neposkytol;
  • 126 ľuďom, ktorí potrebovali paliatívnu starostlivosť, no nemali k nej prístup, ponúkli možnosť smrtiacej injekcie; 
  • 59 ľudí, u ktorých ich praktický lekár usúdil, že potrebujú smrtiacu injekciu bez priamej konzultácie s dotyčnou osobou.

Nič z tohto nevyvolalo u ministerky zdravotníctva rozruch alebo paniku. Pritom v roku 2020 až 1274 lekárov a 71 sestier aktívne zabilo minimálne jednu osobu a 200 z nich priamo ukončilo život 10 a viac ľuďom. 2.532 ľudí bolo usmrtených injekciou v dobe kratšej ako 10 dní (zákonná doba pre možnosť rozmyslenia) po tom, čo o to požiadali a to len preto, podľa slov dvoch lekárov, lebo si to až príliš veľa ľudí zvykne rozmyslieť (905). Toto vyvolalo otázky o právoplatnosti pôvodnej požiadavky. Ak sa totiž človek nachádza na pokraji straty duševnej spôsobilosti, akú máte istotu, že sa mu v danej dobe naplno obnoví? Tak či onak, od 21. marca 2021 sa zákon zmenil a 10-dňová ´možnosť rozmyslenia´ sa zrušila pre tých, ktorých "smrť je odôvodnene predvídateľná"; takí sa môžu usmrtiť hneď aj v deň, v ktorý o usmrtenie požiadajú. Pre ľudí bez nejakých medzných dôvodov a hendikepov existuje 90-dňová čakacia doba, ale aj od tej sa môže upustiť, ak dvaja lekári potvrdia, že počas tejto doby by žiadateľ mohol stratiť duševnú spôsobilosť. Okrem toho sa od marca 2023 stanú aj samotné mentálne choroby dôvodom pre usmrtenie injekciou.                                                                                                                                                             

Tento článok publikovala Australian Care Alliance 5. júla 2021.

Zdroj: http://www.lifenews.sk/32950/v-kanade-sa-zabijaju-ludia-formou-eutanazie-len-preto-ze-su-osameli