Choď na obsah Choď na menu
 


V Holandsku je možné legálne ukončiť život pacienta s pokročilou demenciou, ktorý skôr požiadal o eutanáziu, hoci už nie je schopný vyjadriť neskorší prípadný nesúhlas. Tento rozsudok smrti, vykonaný právne-lekárskou vedou, v utorok potvrdil Najvyšší holandský súd.

 

Súdny dvor sídliaci v Haagu sa vyjadril k prípadu lekárky, oslobodenej už nižším stupňom súdu, ktorá podala smrtiacu látku žene s Alzheimerovou chorobou. Odvoláva sa pritom na predchádzajúcu pacientkinu žiadosť o túto procedúru. Sedemdesiatštyriročná pacientka naopak po vypuknutí ochorenia mala za to, že pre ňu doteraz nenastal pravý moment smrti. Podľa rozhodnutia Najvyššieho holandského súdu sa lekár môže riadiť predchádzajúcim písaným súhlasom o eutanázii, hoci pacient vo vyššom stupni ochorenia stráca schopnosť rozhodovať o sebe.

Holandsko bolo prvou krajinou na svete, ktorá v roku 2002 legalizovala eutanáziu, o ktorú môžu požiadať všetci občania od 12 roku života (do 16 sa však vyžaduje súhlas rodičov). Podmienkou k tejto procedúre má byť neznesiteľné a neukončiteľné utrpenie, chýbajúca perspektíva na zlepšenie zdravotného stavu a súhlas najmenej dvoch lekárov.

Rozsudkom Najvyššieho súdu z 21. apríla sa naplnenie týchto požiadaviek naďalej rozširuje. Lekári „môžu u pacientov s pokročilou demenciou napísať preventívnu žiadosť o eutanáziu, než demencia postúpi do takej miery, aby znemožnila dlhodobé vyjadrenie vôle“. V roku 2017 podstúpilo v Holandsku eutanáziu či asistovanú samovraždu celkom 6 585 ľudí, čo predstavuje 4,4 percenta z celkového počtu úmrtí.

Zdroj: hlavnespravy.sk