GRONINGEN, Holandsko, 6. marec 2006 (LifeSiteNews.com) – O pár týždňov bude v Holandsku zlegalizovaná eutanázia detí. Lekári budú môcť otvorene spolupracovať s rodičmi a diskutovať o smrti ťažko hendikepovaných alebo trpiacich detí bez toho, aby boli obvinení z vraždy.

Krajina zriadila výbor pre riadenie nezákonného zabíjania vážne chorých novorodencov. Groningenský protokol prijatý výborom a vypracovaný vykonávateľom eutanázie Dr. Verhagenom z groningenskej nemocnice bude povoľovať lekárom usmrcovanie deti, ktoré pri smrteľnej chorobe trpia extrémnou bolesťou a nemajú nádej na zlepšenie. Potrebný bude súhlas rodičov a potvrdenie diagnózy aspoň dvoma lekármi.

Eutanázia dospelých je v Holandsku legalizovaná od roku 2001, no je to po prvý raz, čo krajina povoľuje rodičom a lekárom zabiť dieťa.

Lekári v Holandsku už „pomáhajú zomrieť“ najmenej 15 bábätkám každý rok a to bez právnych následkov.

Detskú eutanáziu zvyčajne ospravedlňuje bolesť spôsobená zvláštnou genetickou poruchou. V skutočnosti je však častejším prípadom ráštep chrbtice, vývojová anomália miechy a chrbtice. Medzi rokom 2002 a 2004 začala nemocnica v Groningene prinášať úradom správy o prípadoch detskej eutanázie, pričom vo všetkých prípadoch šlo o ráštep chrbtice.

Zdroj: lifenews.sk